Kmetijstvo in poseben paket za davčne blagajne

07. 03. 2016 - By Ana
Z 2. januarjem 2016 je potrebno v skladu z Zakonom o davčnem potrjevanju računov  in Pravilnikom o izvajanju Zakona o davčnem potrjevanju računov, vse račune za dobave blaga in storitev, ki bodo plačani z gotovino, potrditi pri Finančni upravi RS po predpisanem postopku. Nova sprememba zakona pa je doletela tudi kmetijsko dejavnost.

V Sloveniji smo uvedli davčne blagajne, ki jih morajo uporabljati tudi kmetje, ki so zavezanci za DDV in vsi tisti, ki prodajajo pridelke drugih kmetov, ter tudi kmetje, ki imajo ob osnovni kmetijski dejavnosti na svoji kmetiji registrirano tudi dopolnilno dejavnost. O dopolnilni dejavnosti govorimo takrat, ko kmet svoje pridelke npr. sadje, zelenjavo, mleko, meso in ostalo, predela v drug izdelek, kot je na primer vino, marmelada, kislo zelje, pršut in podobno.

Kmet je v tem primeru zavezan davčno potrjevati račune, ne glede na to, ali je zavezanec za DDV ali ne.

Zavezanci so ob vsakem prejetem gotovinskem plačilu, dolžni izdati račun preko davčne blagajne t. j. elektronske naprave, ki izpolnjuje predpisane pogoje, omogoča elektronsko  podpisovanje podatkov o računu ter omogoča elektronsko povezavo  za  izmenjavo podatkov s Finančno upravo RS v trenutku izdelave dokumenta oziroma računa. 

Kmetje, ki ne izdajajo veliko računov z gotovinskim plačilom in za izdajo uporabljajo računovodski program, morajo le-tega nadgraditi s povezavo do finančne uprave. V tem primeru ne potrebujejo davčne blagajne.

Davčnemu potrjevanju se bodo izognili kmetje pri dobavah blaga za katere je po DDV zakonodaji določeno, da zanje računov ni potrebno izdajati.

Tukaj gre za prodajo izdelkov iz osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti, ki je obdavčena pavšalno, po katastrskem dohodku, dohodek pa se ne ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov ali normiranih odhodkov ter katastrski prihodek vseh članov kmečkega gospodinjstva v enem letu ne presega 7.500 evrov.

Kot ponudnik preproste in zanesljive davčne blagajne, s katero smo olajšali poslovanje že kar nekaj kmetijam in ostalim podjetjom, vas vabimo, da se na nas obrnete za dodatne informacije.

Za kmetije pa smo pripravili tudi poseben paket, ki vključuje:
- program za davčno blagajno HubTie (IOS, Android ali Windows),
- modul za vpis prejetih in izdanih računov,
- avtomatsko zgenerirano knjigovodsko poročilo DDV-O
- enostavno knjigovodstvo
  vse to že od 16,49€ plus DDV na mesec.

Z veseljem vam bomo svetovali na številki 070 860 812 ali preko elektronske pošte prodaja@hubtie.si
1
Copyright © 2019 HubTie, AM Plus d.o.o., Vse pravice pridržane. | Izdelava MMstudio