Davčno potrjevanje računov pri internetni prodaji

24. 09. 2015 - By Gregor@HubTie
Uvedba davčnih blagajn se hitro približuje in bodočim uporabnikom se ob tem porajajo številna vprašanja. Za začetek je tukaj dilema o tem, kdo vse bo ob uvedbi zavezanec in kdo je zaenkrat še izjema, za katero davčno potrjevanje računov ne velja.

Podjetniki, ki prodajajo preko spleta, so denimo v zadnjih mesecih vseeno upali na to, da za njih nova ureditev še ne bo veljala. Dvomov o tem je zdaj konec.

Kdaj mora biti izdan račun v primeru internetne prodaje?
Vsak  davčni  zavezanec  mora  zagotoviti,  da  je  za  opravljeno  dobavo  blaga  ali  storitev  izdan račun.  Novi zakon določa rok za izdajo računa: »Zavezanec mora za opravljeno dobavo blaga ali storitev izdati račun najpozneje, ko je dobava opravljena in prejeto plačilo z gotovino.«

V praksi to torej izgleda tako: kupec naroči v spletni trgovini izdelek, izbere način plačila s kreditno/plačilno kartico, izdelek pa nato prejme po pošti. Račun mora biti torej izdan najkasneje ob dobavi izdelka – praviloma bo torej trgovec davčno potrjen račun priložil ob pošiljanju blaga. Enako velja za primere, ko kupci izberejo način plačila po povzetju.

Če  kupec izbere način plačila: predplačilo, je treba račun za predplačilo potrditi in ga prav tako izdati, ko je prejeto naročilo in opravljeno plačilo. Račun za predplačilo je po DDV zakonodaji treba obvezno izdati, če je kupec davčni zavezanec za DDV.Začasni izjemi, za kateri davčna blagajna trenutno še ni potrebna, sta plačilo prek Paypala in direktno nakazilo na transakcijski račun: »Za plačila računov prek PayPala velja enaka razlaga in uporaba zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) kot za druge izvajalce plačilnih storitev v Sloveniji, in sicer: če plačilo s katerokoli izmed oblik gotovine ni opravljeno neposredno pri dobavitelju, ampak s posredovanjem izvajalca plačilnih storitev, se plačilo ne šteje kot gotovinsko in ne velja obveznost potrjevanja računov po ZDavPR.«

1
Copyright © 2021 HubTie, AM Plus d.o.o., Vse pravice pridržane. | Izdelava MMstudio