Davčna blagajna ali vezana knjiga računov? Samo še v prehodnem obdobju!

05. 10. 2015 - By Ana@HubTie
Prihajajoče obdobje uvajanja davčnih blagajn bo za marsikoga prineslo kar nekaj sprememb, zato ne škodi, če ponovno pregledamo, kateri so tisti pomembni datumi in informacije, ki jih ne smemo izpustiti.

Trenutno smo torej v pripravljalnem obdobju, ko so priprave na uvedbo davčnih blagajn na vrhuncu. 

Z začetkom novembra boste že lahko pridobili namensko digitalno potrdilo za davčne blagajne. Vlogo za dodelitev namenskega digitalnega potrdila za izvajanje postopka potrjevanja računov vloži zavezanec elektronsko prek portala eDavki. Namensko digitalno potrdilo zavezanec prevzame prek portala za prevzem namenskih digitalnih potrdil za izvajanje postopka potrjevanja računov, s katerim upravlja ministrstvo, pristojno za javno upravo. 

S prvim decembrom se bo začelo neobvezno izvajanje postopka davčnega potrjevanja računov, izdanih z uporabo elektronske naprave ali vezane knjige računov. V tem mesecu se lahko torej privadite na nov sistem, ki bo z novim letom obvezen.

2. januar 2016 pomeni začetek obvezne uporabe davčnih blagajn. Prične se tudi t.i. prehodno obdobje, v katerem zavezanci lahko še vedno uporabljajo tudi vezano knjigo računov za gotovinsko poslovanje, vendar morajo pred prvo izdajo računa VKR potrditi pri davčnem organu preko portala eDavki. Način izvajanja potrjevanja računov morajo  zavezanci določiti z internim aktom, ne bodo pa mogli v istem poslovnem prostoru uporabljati elektronske naprave za izdajo računov in vezane knjige računov. 

Prehodno obdobje se bo končalo 31.12.2017, ko bo namreč obvezna izdaja in potrjevanje računov pri gotovinskem poslovanju z uporabo elektronske naprave za izdajo računov in izpisom EOR na računu. 

1
Copyright © 2019 HubTie, AM Plus d.o.o., Vse pravice pridržane. | Izdelava MMstudio